Onderzoek effectief mitigeren voor vleermuizen

Werken veel gebruikte maatregelen om schade aan vleermuizen te voorkomen?

Bij ingrepen zoals sloop, renovatie van huizen of aanleg van wegen kunnen vleermuizen, hun verblijven, hun vliegroutes of hun foerageergebieden negatief worden beïnvloed of zelfs vernietigd. Om dat te voorkomen en toch de ingreep uit te voeren staat de Nederlandse/Europese natuurwetgeving mitigatie en compensatie toe. Bij mitigerende maatregelen moet je denken aan het aanbieden van nieuwe verblijven, in de vorm van vleermuiskasten bijvoorbeeld, voor je de bestaande verblijven vernietigd, of geleidende structuren te plaatsen om een vliegroute in stand te houden als een weg wordt verbreed.

Maar werken die maatregelen ook? In opdracht van de provincie Limburg onderzoeken Jasja Dekker Dierecologie en Ecosensys dat. Uitkomst van het onderzoek is een overzicht van de effectiviteit van mitigerende maatregelen voor vleermuizen. Dat moet ‘evidence based’ zijn, dus bewezen effectief en dat dan liefst vastgelegd in een openbare publicatie.

We vragen bij dit project hulp van collega-ecologen. We zijn op zoek naar resultaten van monitoring van uitgevoerde maatregelen, en stellen het erg op prijs als mensen informatie wilt delen via de onderstaande vragenlijst. Het gaat om 2 vragen, plus contactinformatie.

Naar de vragenlijst