GIS bij grensoverschrijdende projecten: OpenStreetMap

Eerder schreef ik over GIS bij grensoverschrijdende projecten en verschillende coordinatenstelsels, en hoe daarmee om te gaan in Quantum GIS. Maar vaak loopt je tegen nog een probleem aan, als je in de grensstreek werkt: de nationale topografische kaarten stoppen in de regel bij de landsgrens. Dat probleem valt op te lossen met OpenStreetMap.

Ik gebruikte in zulke situaties vaak de Corine land cover seamless vector, een EU dataset van landgebruik, maar als achtergrond is die niet erg fraai, en met meer dan 30 categorieën, elk in een eigen GIS-laag, is die ook nogal bewerkelijk.

Een veel aardige oplossing daarvoor suggereerde René Janssen van Bionet Natuuronderzoek. Hij werkt bijna exclusief rond ons drielandenpunt, en wilde kaarten voor een vleermuisonderzoek bij Aachen. Natuurlijk zijn de landsgrenzen voor vleermuizen geen grenzen, en besloeg het studiegebied naast Duitsland al snel ook België.

René stelde voor Open StreetMap eens te proberen. Een open source karteringsproject, gratis down dat grenzen overschrijdt, dat bestaat uit een puntenlaag (Points of Interest), een vectorlaag (wegen en waterwegen) en een polygonenlaag (huizen, landgebruik). De gegevens zijn behoorlijk gedetailleerd, met name de wegtypen.

Gebruik in Quantum GIS voor lage resolutie is supersimpel . Je downloadt de Open Layers plugin via de plugin manager. Die zorgt ervoor dat je als ondergrond OpenStreetMap, maar ook Binq of Google Earth ondergronden kunt laden. Wel “Enable ‘on the fly’ CRS transformation” aanvinken onder Settings -> Project properties -> Coordinate reference system.

Maar we wilden toch een ondergrond met hogere resolutie. Gelukkig zijn de gegevens op hoger detail te krijgen  en in Quantum GIS in te lezen, of zelfs als shapefiles down te loaden. Omdat de topografie niet te veel af moest leiden van de vleermuisgegevens, koos ik voor een vrij neutrale legenda: zachte kleuren, en een simpele indeling. Zo gebruikte ik maar 1 kleur voor alle lage orde wegen, in plaats van ruiterpad, wandelpad, grindpad, fietspad etc. allemaal een eigen stijl te geven.

Een van de uiteindelijke kaarten: locaties waarop gevangen werd.