Vleermuizenkast in moestuin

Vleermuiskasten timmeren, ophangen en controleren zijn leuke en laagdrempelige manieren om aan vleermuiswerk te doen. Het kostte dan ook weinig moeite om een in mijn moestuin-club, de Tuinbouwvereniging Elderveld, een vleermuiskasten-werkgroepje te vormen. Komende winter komen er 25 kasten van verschillende typen op onze 2.7 hectare. Daarmee willen we de vleermuizen in de wijk en in de tuin een steuntje in de rug geven.

Onderkant van onze vleermuiskast. Door deze spleet kruipen de dieren de kast in.

Vorig weekend hebben we de eerste 5 kasten opgehangen, van een type ontwikkeld door Theo Douma en Harm Bloemhof (zie foto). Dat model maakt het bekijken van vleermuizen erg eenvoudig. Deze winter timmeren we nog 10 platte kasten, en een paar ‘diepe’ kasten, hopelijk komen daar grootoren in!

Wil je ook kasten maken en ophangen, download of bestel dan deze folder met bouwbeschrijving van de Zoogdiervereniging: http://www.zoogdiervanhetjaar.nl/node/34. Daarin staan ook een hoop tips om je tuin vleermuisvriendelijker te maken.